LDL-oxidatie indicator MS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De oxidatie van low density lipopproteïne (LDL) dat cholesterol in het bloed vervoert, is een belangrijke factor om het verloop van multiple sclerose te bepalen. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Hacettepe Universiteit in Ankara, Turkije.
Aan het onderzoek deden 48 patiënten mee. De helft had MS en de andere helft was gezond en diende als controle.
Tijdens een ziekteaanval bij de MS-patiënten bleek er een toename te zijn van de LDL-oxidatie in het bloed en was er een verhoogde concentratie auto-antistoffen tegen de geoxideerde LDL-deeltjes. Tevens werd er een sterke afname gemeten in de totale antioxidantencapaciteit. Daarnaast bleek de homocysteïnespiegel hoger bij MS-patiënten dan bij de controlegroep. De vitamine B12- en foliumzuurconcentraties bij de MS-patiënten waren lager, maar dit was niet significant.
Oxidatie van moleculen door vrije radicalen wordt gezien bij systeemziekten zoals MS. Het is ook bekend dat de antioxidanten bètacaroteen, retinol (vitamine A), alfatocoferol (vitamine E) en ascorbinezuur (vitamine C) in lage concentraties voorkomen in de ruggenmergvloeistof en in het bloed van MS-patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen