Leverziekten door MSG

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dat mononatriumglutamaat (MSG, vetsin) bij muizen leidt tot de ontwikkeling van ernstige ontstekingen, centrale obesitas en diabetes type-2 was door Japanse onderzoekers al eerder gerapporteerd. In een vervolgstudie met muizen, waarbij de onderzoekers zich richtten op de langetermijneffecten van MSG en met name de pathologie van de lever, bleek de stof tevens te leiden tot vetlever (steatosis) en steatohepatitis. Deze aandoeningen vertoonden sterke gelijkenis met de menselijke vormen van non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) en niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) met preneoplastische laesies.
Chronische ontsteking is een gemeenschappelijk aspect bij de ontwikkeling van vele ziekten, met inbegrip van auto-immuunziekten. Het proces van chronische ontsteking wordt goed geïllustreerd door NASH, een aandoening die in de Westerse wereld steeds vaker voorkomt en direct verband houdt met leefstijl en vooral het voedingspatroon. NASH kan uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van leverkanker.
Bij alle met MSG-geïnjecteerde muizen werden op de leeftijden van 6 en 12 maanden NAFLD- en NASH-achtige ontwikkelingen gezien. De steatohepatitis na 12 maanden was hierbij vrijwel niet te onderscheiden van menselijke NASH. In sommige gevallen werden in het parenchym van de fibrotische lever dysplastische nodulaire laesies ontdekt.
In het licht van het wijdverbreide gebruik van MSG in de voeding wordt door de onderzoekers gewezen op het belang van hernieuwd veiligheidsonderzoek om gebruik zonodig te verbieden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.