Liposuctie levert geen medische voordelen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Onderzoek onder vijftien vrouwen met overgewicht laat zien dat het wegzuigen van vet geen voordelen voor de gezondheid oplevert.
De vrouwen lieten ongeveer 20% van hun lichaamsvet wegzuigen. Dit was gemiddeld elf kilogram. Na deze behandeling was er geen verschil te zien in bloeddruk, insulinegevoeligheid, cholesterol en factoren van betekenis voor diabetes en hartziekten. Ook was er geen verschil in de plasmaconcentraties van het C-reactieve eiwit (CRP), interleukine-6, tumornecrosefactor-alfa of adiponectine. Andere risicofactoren voor coronaire hartziekte werden evenmin door liposuctie beïnvloed. Het verschil tussen afvallen met behulp van een dieet en beweging enerzijds en het wegzuigen van vet anderzijds, is dat bij een dieet de vetcellen in het lichaam verschrompelen en kleiner worden. Bij het wegzuigen is dit niet het geval. Dan vermindert slechts het aantal vetcellen. Een andere reden waarom een dieet en beweging beter helpen, is dat hierbij ook de vetcellen die dieper in de spierweefsels en in de lever zitten, worden verminderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.