Lockdown van invloed op microbioom baby

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een Covid 19-lockdown heeft een duidelijke impact gehad op de darmflora van baby’s, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. 

Vanaf de start van de lockdown in New York in maart 2020 verzamelden wetenschappers van twintig baby’s ontlastingmonsters. De samenstelling van de darmflora werd vergeleken met die van baby’s die vóór de lockdown waren geboren. Het bleek dat baby’s geboren tijdens de lockdown een lagere diversiteit van darmmicroben hadden ten opzichte van pasgeborenen voor aanvang van de pandemie. 

Tijdens de lockdown geboren baby’s hadden een lager aandeel van Clostridiabacteriën die vooral via de omgeving worden verkregen. Eén op de vier kinderen had tijdens de pandemie geen ander kind ontmoet. Dit kan het verschil in darmflora verklaren. De kans om microben via de omgeving te verwerven was minder door gebrek aan contact met andere mensen door bijvoorbeeld een bezoek aan winkels en speeltuinen. Ook de toename van hygiënemaatregelen is vermoedelijk van invloed geweest. Het veranderde microbioom bleek bij de kinderen op eenjarige leeftijd gepaard te gaan met een verhoogde kans op allergieën en eczeem

Baby’s geboren tijdens de eerste maanden van de pandemie hebben een blijvend andere samenstelling van de darmmicrobiota in vergelijking met baby’s die in de maanden voorafgaand aan de pandemie geboren waren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen