Minder eczeem en astma met vitamine E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine E verlaagt de kans op eczeem of astma bij kinderen. Carotenoïden, waartoe bètacaroteen behoort, blijken niet van invloed te zijn op allergiegerelateerde aandoeningen.
De studie werd uitgevoerd bij 396 kinderen in de leeftijd van 10 en 13 jaar. Van deze kinderen hadden er 240 eczeem, een piepende ademhaling of astma. Bij de kinderen werd de concentratie van vitamine E en van de carotenoïden in het bloed bepaald en gerelateerd aan deze allergische aandoeningen met een erfelijke component.
Er bleek alleen dat bij kinderen met de hoogste vitamine E-concentratie de kans op eczeem 67% lager lag dan bij kinderen met de minste concentratie vitamine E. Ook kinderen waarvan de vitamine E-concentratie net boven het gemiddelde lag hadden een lager risico.
Vitamine E vermindert het risico van eczeem en astma. Rijk aan vitamine E zijn plantaardige oliën, noten en granen. Het is nog onduidelijk op welke manier vitamine E van invloed is op eczeem. De onderzoekers vermoeden dat de antioxidatieve en immuunversterkende werking een rol speelt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen