Pijnboombastextract werkzaam bij hooikoorts

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Gebruik van pijnboombastextract vermindert symptomen van allergische rhinitis (hooikoorts) wanneer minstens 5 weken voor aanvang van het pollenseizoen wordt gestart met suppletie.
Aan de studie namen 39 personen deel met hooikoorts die willekeurig werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze werden vanaf 5 tot 8 weken voor aanvang van het pollenseizoen behandeld met tweemaal daags 50 mg pijnboombastextract (Pycnogenol) of een placebo.
In vergelijking met het gebruik van een placebo hadden de patiënten die pijnboombastextract kregen toegediend 35% minder oogklachten en 21% minder neusklachten. De concentratie IgE steeg bij de patiënten in de placebogroep met gemiddeld 32% terwijl de concentratie in de suppletiegroep slechts met 19% toenam. Hoe langer het middel voor aanvang van het pollenseizoen werd gebruikt, hoe minder het aantal klachten waarbij een start van 7 tot 8 weken voorafgaand aan het seizoen als ideaal werd beschouwd.
Suppletie met pijnboombastextract vermindert symptomen van allergische rhinitis wanneer minimaal 5 weken voor aanvang van het seizoen wordt gestart met het middel. Een studie uit 2008 liet een niet-significant verschil zien tussen gebruik van pijnboombastextract en een placebo. Er werd echter pas 3 weken voor het pollenseizoen gestart met suppletie. Deze tijdsspanne lijkt onvoldoende.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen