Lactobacillus reuteri helpt tegen maagzweer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lactobacillus reuteri vermindert de ernst en het aantal infecties van de maag met Helicobacter pylori. Dat zei dr. Ruggiero Francavilla tijdens het 3e Probiotics, Prebiotics New Foods Congres in Rome.
Dr. Francavilla presenteerde twee onderzoeken, één bij volwassenen en één bij kinderen.
Het onderzoek met volwassenen betrof 20 personen die geïnfecteerd waren met H. pylori en die klachten hadden. Zij werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg L. reuteri, de andere groep kreeg placebo gedurende 28 dagen.
In vergelijking met de placebogroep werd in de behandelgroep een significante afname van de ernst van de H. pylori-infectie gevonden gekoppeld aan een significante verbetering van de symptomen. De symptomen waren buikpijn, zuurbranden, indigestie, diarree en verstopping.
Het tweede onderzoek betrof 25 kinderen met een infectie met H. pylori. Zij werden allen gedurende tien dagen behandeld met een eradicatietherapie met antibiotica. Daarnaast kreeg de helft bij aanvang van de kuur L. reuteri en de andere helft een placebo gedurende twintig dagen. Er werd onder andere gekeken naar de ernst van de bijwerkingen van de antibioticakuur. Aan het begin van de kuur waren de klachten gelijk in beide groepen.
Tijdens en na de antibioticabehandeling was de gezondheid van het maagdarmkanaal in de behandelgroep significant beter dan in de placebogroep. De Italiaanse onderzoeker concludeerde dat suppletie met L. reuteri tijdens en na een H. pylori-eradicatietherapie de frequentie en de ernst van de bijwerkingen van de antibiotica significant vermindert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen