Longontsteking voorkomen met vitamine E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek liet zien dat vitamine E bij mannen die na hun 21e waren begonnen met roken, de kans op een longontsteking significant verminderde. Bètacaroteen bleek in deze groep een tegengesteld effect te hebben. Dit waren de belangrijkste bevindingen van de Finse ATBC-studie (alfatocoferol, bètacaroteen-studie) van de National Public Health Institute in Helsinki.
Tussen 1985 en 1993 kregen 29.133 mannelijke rokers tussen de 50 en 69 jaar, dagelijks 50 mg vitamine E (alfatocoferol) of 20 mg bètacaroteen, beide vitamines of een placebo. Alle deelnemers werden gedurende zes jaar gevolgd.
In deze periode werden 898 mannen voor het eerst in het ziekenhuis behandeld voor een longontsteking. Over de hele groep gezien had vitamine E of bètacaroteen hier geen invloed op. Alleen de leeftijd waarop de mannen waren begonnen met roken was een sterk bepalende factor voor het krijgen van een longontsteking. Bij de subgroep mannen die na hun 21e waren begonnen met roken, verminderde vitamine E de kans op een longontsteking significant met 35%. In deze groep verhoogde bètacaroteen juist de kans op longontsteking significant met 58%. De onderzoekers merken op dat verder onderzoek nodig is om deze resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.