Lood verlaagt IQ bij kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij kinderen van drie tot vijf jaar oud bleek, wanneer het loodgehalte in bloed steeg, het IQ te dalen. Dit was de conclusie van onderzoekers van de Cornell University in New York.
Zij onderzochten bij 172 kinderen de loodconcentratie in het bloed op de leeftijd van 6, 12, 18, 24, 36, 48 en 60 maanden. Op de leeftijd van drie en vijf jaar werd de intelligentie vastgesteld. Met deze gegevens werd het verband tussen het IQ en het loodgehalte bepaald. Hierbij werd een correctie toegepast voor het IQ van de moeder, de kwaliteit van de leefomgeving en mogelijke andere omgevingsfactoren.
Het bleek dat het IQ steeg als de loodconcentratie daalde. Verder bleek dat het IQ met gemiddeld zes punten afnam als de loodconcentratie met 10 microgram/dl toenam. Als de loodconcentratie onder de 10 microgram/dl bleef, daalde bij 101 kinderen het IQ nog meer bij stijging van de loodconcentratie.
Kinderen blijken sneller ongunstig beïnvloed te worden door lood uit de omgeving dan eerder werd aangenomen, zelfs wanneer de concentratie onder de 10 microgram/dl blijft, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen