Omega 3-vetzuren beschermen rokers

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Omega 3-vetzuren kunnen rokers beschermen tegen de schadelijke gevolgen van sigaretten.

Dr. Gerasimos Siasos van de Universiteit van Athene presenteerde de resultaten van zijn studie tijdens de World Congres of Cardiology. 

Het effect van dagelijkse suppletie met 2 gram omega 3-vetzuren gedurende 3 maanden werd onderzocht bij 20 gezonde rokers en werd vergeleken met het gebruik van een placebo. De endotheelfunctie werd bepaald aan de hand van de ‘flow-mediated dilatation’ (FMD). De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding die gemeten wordt met behulp van ultrasound. Tevens werd de stijfheid van de aorta bepaald, evenals concentraties van TNF-alfa, interleukine-6 (IL-6) en plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1). Het eiwit PAI-1 wordt geproduceerd in het endotheel en is een marker voor arteriële trombose.

In vergelijking met de placebo leidde omega 3-vetzuursuppletie tot een significante verbetering van de FMD en de arteriële stijfheid. Tevens leidde suppletie tot een significante afname van TNF-alfa en IL-6, maar wel tot een toename van PAI-1.

Roken leidt tot een afname van de FMD en een toename van de arteriële stijfheid en is een risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. Omega 3-vetzuren kunnen rokers beschermen tegen deze negatieve effecten op de bloedvaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen