Voorkomt vitamine D hartfalen?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D verkleint mogelijk de kans op hartfalen bij ouderen, maar beschermt niet tegen een hart- of herseninfarct.

De wetenschappers voerden twee studies uit: een gerandomiseerde klinische studie en een meta-analyse. In de Randomised Evaluation of Calcium Or vitamin D (RECORD) studie werden 5292 deelnemers verdeeld in vier groepen. Ze kregen dagelijks 800 IE vitamine D, 1000 mg calcium, een combinatie van beiden of een placebo. Gedurende drie jaar werd bijgehouden in hoeverre de proefpersonen geconfronteerd werden met een cardiovasculaire aandoening. In de meta-analyse werden de resultaten van 21 studies met meer dan 13.000 proefpersonen geanalyseerd. De proefpersonen waren zestig jaar of ouder en werden gedurende minimaal een jaar gevolgd.

Uit de RECORD-studie bleek dat de kans op hartfalen met 25% significant afnam met vitamine D-suppletie. Suppletie was niet van invloed op het risico van een hart- of herseninfarct. In de meta-analyse werd een vergelijkbaar resultaat gevonden: het risico van hartfalen nam met 18% af onder invloed van vitamine D-suppletie. Opnieuw werd er geen relatie gevonden tussen vitamine D en een hart- en herseninfarct.

Momenteel wordt er een studie uitgevoerd bij duizend personen met hartfalen. Er wordt gekeken welk effect vitamine D-suppletie heeft - in vergelijking met een placebo - op symptomen van hartfalen en het sterfterisico gedurende een volgperiode van drie jaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen