Luteïne en DHA beschermen tegen maculadegeneratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met luteïne en docosahexaeenzuur (DHA) draagt mogelijk bij aan de bescherming tegen leeftijdgerelateerde maculaire degeneratie (LMD), zo bleek uit Amerikaans onderzoek. Luteïne is een component van het maculaire pigment, DHA van het netvlies (retina).
De studie betrof 49 vrouwen van 60 tot 80 jaar. In willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 4 maanden dagelijks 800 mg DHA, 12 mg luteïne, 800 mg DHA plus 12 mg luteïne, of een placebo. Bij aanvang en aan het einde van de suppletieperiode werd de optische dichtheid van het maculapigment bepaald. Een hogere optische dichtheid van het maculapigment (MPOD) wordt geacht een beschermend effect te hebben ten aanzien van de ontwikkeling van de oogziekte.
Beide gesuppleerde stoffen bleken onafhankelijk van elkaar een positief effect uit te oefenen. Luteïne zorgde voor een excentrische, DHA voor een centrale verhoging van de MPOD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.