Luteïne gunstig bij oogaandoening

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een studie met muizen bleek dat suppletie met luteïne het risico om blind te worden ten gevolge van de ontwikkeling van choroïdale neovascularisatie (CNV) mogelijk verlaagt.
De ontwikkeling van CNV is kenmerkend bij natte leeftijdgebonden maculaire degeneratie (LMD) en houdt de groei van kleine nieuwe bloedvaatjes achter de macula in. Omdat deze bloedvaatjes echter niet gezond zijn, lekken ze bloedplasma en gaan ze gemakkelijk kapot. Dit leidt tot bloedingen die de macula beschadigen, met een snelle en ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen tot gevolg. De ontwikkeling van CNV is de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de ontwikkelde landen.
Met een laserbehandeling was bij de muizen CNV geïnduceerd. Vanaf 3 dagen vooraf aan deze behandeling tot het einde van de onderzoeksperiode werden de muizen dagelijks gesuppleerd met ofwel luteïne ofwel een placebo.
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat suppletie met luteïne een remmend effect had op de ontwikkeling van CNV. De muizen die luteïne hadden gekregen, toonden significant minder tekenen van CNV dan de placebogroep. Dit uitte zich in een significant verminderde macrofageninfiltratie in de CNV en een significant verminderde expressie van ontstekingsgerelateerde moleculen. Ook had suppletie met luteïne, zowel in vivo als in vitro, een remmend effect op de degradatie van inhibitor kappaB-alfa en op de nucleaire translocatie van de nuclear factor (NF)-kappaB p65.
De onderzoekers geven naar aanleiding van deze bevindingen aan dat luteïnesuppletie wellicht ook mogelijkheden biedt bij mensen. Nader onderzoek wordt aanbevolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.