Lycopeen beschermt tegen UV-straling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van tomaten of suppletie met zijn actieve bestanddeel lycopeen beschermt de huid tegen zonlicht.

Voor de meta-analyse werden vijf medische databanken doorzocht naar relevante studies. Van de meer dan 19.000 publicaties tot januari 2021 voldeden er 21 aan de inclusiecriteria. 

De samengevoegde resultaten van de geselecteerde onderzoeken toonde dat een adequate inname van tomaten en lycopeen uit voeding en/of supplementen gepaard ging met een significante verbetering van de huid. Zo nam de huidpigmentatie significant af, terwijl de dikte van de huid en de minimale erytheem dosis (MED) significant toenamen. MED is een maat voor de hoeveelheid zonbelasting (UV-straling) die de huid kan verdragen zonder te verbranden. Ook ging een adequate inname van tomaten en lycopeen gepaard met een significante afname van de concentratie matrixmetalloprotease (MMP-1).  MMP-1 is een enzym dat collageen in bindweefsel afbreekt. 

De resultaten van de meta-analyse suggereren dat een adequate inname van tomaten en/of lycopeensuppletie veroudering en beschadiging van de huid door zonlicht kan voorkomen. Lycopeenrijke producten kunnen ingezet worden als endogene zonbeschermingsmiddelen.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen