Koffie voor een goede gezondheid?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Koffie is een grote bron van antioxidanten. Het helpt mogelijk tegen hart- en vaatziekten en tegen andere ziekten waarbij een antioxidanten een rol spelen. Dit concludeerden Noorse onderzoekers na een analyse van de gegevens van 27.321 vrouwen uit de Iowa Woman’s Health Study.
De vrouwen waren aan het begin van het onderzoek 55 tot 69 jaar en ze werden vijftien jaar gevolgd. Gedurende het onderzoek overleden 4265 vrouwen. Gekeken werd naar de hoeveelheid koffie die werd gedronken en de versschillende oorzaken van overlijden.
Het bleek dat degenen die één tot drie kopjes per dag dronken 24% minder risico hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan degenen die geen koffie dronken. Wanneer meer koffie werd gedronken, nam het gunstige effect af. Bij vier of vijf kopjes per dag was er 19% minder risico. Voor overlijden door andere ziekten die gepaard gaan met ontstekingsreacties die worden tegengegaan door antioxidanten werd bij een toename van het koffiegebruik ook een toename van het gunstige effect gezien. Bij één tot drie kopjes was de risicovermindering 28% en bij vier of vijf kopjes per dag zelfs 33%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen