Lycopeen gunstig bij tandvleesontsteking

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met lycopeen heeft een gunstig effect bij de behandeling van gingivitis, ontsteking van het tandvlees.
Dit bleek uit een studie met 20 gezonde personen bij wie de klinische symptomen van deze aandoening waren vastgesteld.
In twee willekeurige groepen verdeeld werden ze gedurende 2 weken dagelijks gesuppleerd met ofwel 8 mg lycopeen ofwel een placebo. De helft van iedere groep werd daarnaast behandeld met een orale profylaxe. Bij aanvang en na 1 en 2 weken werd, aan de hand van een aantal niet-invasieve methoden, de mate van plaquevorming en gingivitis vastgesteld. Hierbij werd tevens de snelheid waarmee het tandvlees ging bloeden bepaald. Ook de concentratie urinezuur in het speeksel werd onderzocht.
Zowel met de toepassingen van de orale profylaxe, lycopeen, of een combinatie van beide werden significante verbeteringen bereikt. De vermindering in gingivitis was echter significant sterker in de combinatiegroep vergeleken met de groepen die een placebobehandeling al dan niet in combinatie met een orale profylaxe kregen. Daarnaast liet de groep die alleen met lycopeen werd behandeld een significant sterkere daling van tandvleesontsteking zien vergeleken met de groep die alleen een placebo kreeg.
Bij degenen die met lycopeen of een combinatie van lycopeen en een orale profylaxe werden behandeld, werd een sterk significant verband gevonden tussen de concentratie urinezuur in het speeksel en de mate waarin de tandvleesontsteking verbeterde. Een lagere concentratie urinezuur betekende een beter behandelingsresultaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.