Lycopeen plus vitamine E remt tumorgroei prostaat

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een studie laat zien dat lycopeen de groei van tumoren in de prostaat bij muizen sterk afremt. Toevoeging van vitamine E versterkt dit effect nog eens.
Uit diverse epidemiologische studies was reeds gebleken dat een hoge inname van lycopeen, een carotenoïde kleurstof in tomaten, geassocieerd is met een lager risico van prostaatkanker. Resultaten van nieuw onderzoek op dit gebied werden op een Zwitsers symposium gepresenteerd door dr. Jacqueline Limpens van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Gevonden werd dat lage doses lycopeen de groei van humane prostaatkankercellen met 50% verminderde. Alle andere geteste behandelingen waren zonder significant resultaat. Bovendien, indien de lage dosis lycopeen gecombineerd werd met vitamine E, werd de sterkste groeiremming, namelijk 73% geregistreerd. De waarden voor PSA, een indicator voor tumorgroei in de prostaat, hielden gelijke tred met de gevonden groeiremming. Dit betekent dat PSA-metingen in het bloed gebruikt kunnen worden als marker voor de remmende invloed van lycopeen en vitamine E op de tumorgroei. Opvallend was de relatief lage concentratie van lycopeen en vitamine E als de meest effectieve hoeveelheden. In dit geval blijkt 'meer is beter' niet op te gaan.
Op basis van dit en eerder onderzoek kan mannen aanbevolen worden regelmatig lycopeen- en vitamine E-rijke voedingsmiddelen te nemen, zoals tomaatproducten, volle granen, noten en olijfolie. Daarnaast kan het nuttig zijn om lycopeen en vitamine E in de vorm van een supplement te gebruiken, aldus Limpens.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.