Magnesium beperkt schade na hersenbloeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Toediening van magnesium per infuus na een hersenbloeding vermindert de schade aan de hersenen aanzienlijk. Het goedkope en veilige middel kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ernstige en invaliderende effecten. Dit is de conclusie van een onderzoeksgroep onder leiding van dr. van den Bergh van het UMC Utrecht.
Voor het onderzoek kregen patiënten binnen vier dagen na een hersenvliesbloeding 64 mmol/l magnesiumsulfaat per dag via een intraveneus infuus tot veertien dagen na het sluiten van het aneurysma, of een placebo. Gekeken werd naar het optreden van een herseninfarct (vertraagde cerebrale ischemie). Ook werd gekeken naar het algehele herstel.
Magnesium verkleinde de kans op een herseninfarct door zuurstofgebrek in de hersenen na een hersenbloeding met ruim 34%. Hierdoor zou het aantal patiënten dat drie maanden na de hersenbloeding is overleden of in een verpleeghuis zit met bijna 25% dalen. In Nederland krijgen ieder jaar 7000 mensen een hersenbloeding.
Vaak ontstaat een belangrijk deel van de hersenschade pas ná de bloeding, omdat een deel van de hersenvaten zich vernauwt als reactie op de bloeding. Zo ontstaat zuurstoftekort dat tot extra hersenschade leidt. Magnesium gaat volgens de onderzoekers die ‘schrikreactie’ van bloedvaten in het hoofd effectief tegen, waardoor een belangrijk deel van de schade wordt beperkt. Achttien van de 140 patiënten die magnesium kregen, herstelden volledig. In de controlegroep zonder magnesium herstelden slechts zes patiënten volledig.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.