Magnesium bij pijnbestrijding na ruggenprik

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Intraveneuze toediening van magnesium vermindert de postoperatieve behoefte aan pijnbestrijding na spinale anesthesie (ruggenprik).

Er werden zestig patiënten geselecteerd en verdeeld in een behandel- en controlegroep. De patiënten in de behandelgroep kregen intraveneus 50 mg magnesium (als sulfaat) per kilogram lichaamsgewicht in een zoutoplossing van 10 ml. Dit werd toegediend in een tijdsbestek van tien minuten. Vervolgens kregen ze gedurende twaalf uur een infuus met 10 mg magnesium (als sulfaat) in 4 ml zoutoplossing per uur. De patiënten in de controlegroep kregen eenzelfde infuus met alleen een zoutoplossing. Na start van de infusie werd de ruggenprik toegepast. Na de ingreep werd de hersteltijd bijgehouden, evenals de pijnscore en de behoefte aan pijnstilling gedurende de 24 uur volgend op de ingreep.

In de behandelgroep werd na gemiddeld 334 minuten voor het eerst om pijnstilling gevraagd, in de controlegroep werd na gemiddeld 233 minuten om pijnstillende medicamenten gevraagd. Toediening van magnesium leidde tot een significant later gebruik van pijnbestrijding. In de behandelgroep was de gemiddelde dosis morfine die gedurende 24 uur werd toegediend significant minder in vergelijking met de controlegroep (gemiddeld 4 mg versus 7 mg).

Infusie met magnesium vermindert de postoperatieve behoefte aan pijnbestrijding na een ruggenprik, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen