Probiotica zinvol bij ernstig zieken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica verkleint de kans op infecties bij ernstig zieke personen die verblijven in een ziekenhuis.

Voor de review werden de resultaten van 23 studies bekeken. In de studies werd een vergelijking gemaakt tussen het effect van probiotica en placebo op de mortaliteit, het infectierisico en de verblijfsduur in het ziekenhuis.

Suppletie met probiotica verkleinde met 18% significant de kans op infecties. Ook het risico van een longontsteking als gevolg van airconditioning nam met 25% significant af. Suppletie leidde eveneens tot een verminderde sterftekans van 20% bij personen die verbleven op een intensive-care afdeling, maar was niet van invloed op de verblijfsduur in een ziekenhuis.

Het is bekend dat de darmflora van ernstig zieke personen verandert en een overmaat aan schadelijke bacteriën bevat. Suppletie met probiotica kan leiden tot herstel van de darmflora en heeft zodoende een gunstige invloed op het immuunsysteem. Suppletie lijkt het risico van infecties waaronder longontsteking te verminderen bij ernstig zieke personen. Daarnaast is suppletie van invloed op de mortaliteit op intensive-care afdelingen. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om deze bevindingen te bevestigen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen