Magnesium: goed voor het brein

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van magnesium uit de voeding is in verband gebracht met een groter hersenvolume. 

Aan het onderzoek namen zesduizend proefpersonen deel in een leeftijd van 40 tot 73 jaar. Op basis van een 24-uurs voedingsdagboek werd de inname van magnesium geschat. Tevens werd met behulp van hersenscans het volume van het brein en specifieke hersengebieden gemeten. 

Een hoge inname van magnesium uit de voeding was gerelateerd aan een significant groter hersenvolume bij zowel mannen als vrouwen. Dit gold voor de totale grijze stof van het brein en voor de hippocampus. De hippocampus is betrokken bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en gedrag. De bloeddruk bleek niet van invloed op het verband tussen de magnesiuminname en het hersenvolume. Wel was het gunstige effect van magnesium in relatie tot het breinvolume groter bij vrouwen na de menopauze ten opzichte van jongere vrouwen.  

De resultaten laten een gunstig effect zien van magnesiumrijke voeding op de hersenen. Voeding rijk aan magnesium zijn cacaopoeder, pecannoten, zilvervliesrijst, spinazie en bananen. Met deze studie werd echter geen oorzakelijk verband aangetoond. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen