Mammografie: niet geheel onschuldig

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De screening van borstkanker met behulp van mammografie is niet alleen duur, maar kan ook schadelijke gevolgen hebben voor de vrouw. Bovendien wordt de effectiviteit van deze screeningsmethode door sommige wetenschappers in twijfel getrokken.

In februari van dit jaar verscheen een Canadese studie waarin twee groepen vrouwen gedurende 25 jaar werden gevolgd. De vrouwen in de eerste groep werden regelmatig gescreend met behulp van mammografie, de vrouwen in de tweede groep kregen geen mammografie. Er was geen verschil waarneembaar in de borstkankersterfte tussen beide groepen. Hoewel de American College of Radiology de resultaten van deze studie direct verwierp, zijn er andere wetenschappers die dergelijke resultaten niet in de wind slaan. Onder hen professor Gilbert Welch van het Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice. Hij schreef het boek ‘Overdiagnosed, macking people sick in the pursuit of health’.

Niet alleen zijn er twijfels over de effectiviteit van mammografie, ook de veiligheid van deze screeningsmethode wordt in twijfel getrokken. Het mammografie onderzoek verhoogt de kans op kanker door de blootstelling aan straling en door de hoge pressie die tijdens de screening op het borstweefsel wordt uitgeoefend. Daarnaast blijkt uit gegevens van de National Institutes of Health dat 90% van de afwijkende mammografieën vals positief uitvalt met alle gevolgen van dien waaronder angst, pijn en het ondergaan van onnodige medische behandelingen. Daarentegen blijkt dat 17% van de kankergevallen wordt gemist.

De United States Preventative Services Task Force (USPSTF), een onafhankelijke groep van experts op het gebied van preventieve geneeskunde, adviseert het aantal mammografieën terug te brengen. Bovendien bestaat er inmiddels een veiligere en efficiëntere methode om borstkanker op te sporen. Met behulp van thermografie kan kanker - door middel van de identificatie van warmteclusters - al in een vroeger stadium worden opgespoord. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen