Mechanisme vitamine D bij autisme

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dr. Bruce Ames van het Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) heeft samen met dr. Rhonda Patrick bij muizen de relatie tussen vitamine D, serotonine en autisme blootgelegd. Al eerder werd aangetoond dat vitamine D en serotonine een rol spelen bij autisme, maar nu is voor het eerst een causaal verband gevonden.

De actieve vorm van vitamine D, het 1,25-dihydroxyvitamine-D3 (calcitriol) activeert een gen dat codeert voor het enzym tryptofaanhydroxylase-2 (TPH2). Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van tryptofaan in serotonine in de hersenen. Daarnaast blijkt dat het gen dat codeert voor het enzym tryptofaanhydroxylase-1 (TPH1) wordt geremd door calcitriol. Dit heeft tot gevolg dat de productie van serotonine in de darm en andere weefsels wordt geremd. Ook werd een verband gevonden met de hormonen oxytocine en vasopressine die net als serotonine worden geactiveerd onder invloed van vitamine D.

Dit mechanisme verklaart vier hoofdsymptomen van autisme. Als eerste de lage serotonineconcentratie in de hersenen en de verhoogde serotoninespiegels in weefsels buiten de bloedhersenbarrière. Ten tweede de lage concentratie van de precursor 25-dihydroxyvitamine-D3 (calcidiol). Als derde de hoge prevalentie van autisme bij het mannelijk geslacht. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen - dat evenals vitamine D tot de steroïdhormonen behoort - kan namelijk ook worden omgezet in serotonine. Tenslotte kan het Patrick/Ames mechanisme de aanwezigheid van antilichamen bij de moeder tegen het hersenweefsel van de foetus verklaren doordat vitamine D de productie van T-cellen reguleert via remming van TPH1.

Suppletie met vitamine D en tryptofaan kan volgens de wetenschappers zinvol zijn om de aandoening te voorkomen. Mogelijk kan suppletie ook symptomen verlichten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen