Medicijnen en interacties bedreiging voor bergbeklimmers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Medicijngebruik en eventuele interacties met voedingssupplementen kunnen gevaarlijk zijn voor personen die op grote hoogte verblijven.

Spaanse onderzoekers doorzochten medische databanken naar studies waarin het effect van voeding en medicijnen op bergbeklimmers was onderzocht. Verblijf op grote hoogte (vooral boven 4000 meter) leidt tot fysiologische veranderingen in het lichaam. Er is een toename van de bloeddruk in de circulatie en de longen, een toename van de hartslagfrequentie, hyperventilatie en een verminderde binding van zuurstof aan hemoglobine. Een afname van de glycogeenvoorraad in de spieren, verstoorde elektrolytenbalans en hoogteziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van een verminderde fysieke prestatie op hoogte. In sommige gevallen worden medicijnen toegediend om deze problemen te voorkomen, maar deze medicijnen kunnen eveneens schadelijk zijn, al dan niet in combinatie met voedingssupplementen. De onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van plaspillen (diuretica) en corticosteroïden en de interactie met voedingsstoffen die een vaatverwijdend effect hebben (waaronder omega 3-vetzuren, Ginkgo biloba en knoflook). Wel adviseren ze het gebruik van vitamine C en ijzer. Tevens waarschuwen de onderzoekers voor het risico van ondervoeding. Verblijf op hoogte leidt immers tot een sterk verhoogde energiebehoefte (4500 tot 6000 kcal per dag).

Alpinisme brengt specifieke adviezen met zich mee voor wat betreft het gebruik van medicijnen en voedingssupplementen, zo concluderen de onderzoekers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen