Q10-ubiquinol zinvol bij statinegebruik

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de actieve vorm van coënzym Q10, ubiquinol,  kan significant bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen (statines) verminderen.

Aan de studie namen 28 personen deel die gedurende gemiddeld negen jaren statines gebruikten. Ze werden behandeld met verschillende types statines (atorvastatine, rosuvastatine, simvastatine, fluvastatine en lovastatine). De personen hadden last van myopathie (spierzwakte), een veelvoorkomende bijwerking. Het betrof 18 vrouwen en 10 mannen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Ze kregen gedurende 6 maanden tweemaal daags 30 mg ubiquinol. Aan het begin van de studie, na 3 en 6 maanden werden de spierklachten geëvalueerd.

Na zes maanden ubiquinol-suppletie namen de pijnklachten significant met 54% af. Myopathie nam significant met 44% af. Gedurende de studie nam de gemiddelde coënzym Q10-spiegel significant met 194% toe (van 0,90 mcg/ml naar 2,66 mcg/ml). Na suppletie werd een significante toename van de concentratie apolipoproteïne-A1 gezien. Bij een toename van het HDL-cholesterol neemt ook de concentratie van apo-A1 toe. Tevens werd een lichte, significante afname van het LDL-cholesterol gezien en een significante daling van het cardiovasculaire risico.

Volgens de onderzoekers is suppletie met Q10-ubiquinol zinvol bij statinegebruik om de veelvoorkomende bijwerking myopathie te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen