Vitamine D-tekort bij ernstig zieken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een inadequate vitamine D-spiegel is gerelateerd aan een verminderde concentratie van het hCAP18 (cathelicidin antimicrobial protein-18) en een verhoogde sterftekans bij ernstig zieke patiënten.

In de periode van 2008 tot 2012 werden 121 ernstig zieken gevolgd die werden opgenomen op een intensive-care afdeling. Tijdens de eerste opnamedag werden in het bloed diverse parameters bepaald waaronder de vitamine D-spiegel en de concentratie van hCAP18.

Van de patiënten had 95% een suboptimale vitamine D-status (<75 nmol/l). De concentratie hCAP18 was gerelateerd aan de vitamine D-status. Vitamine D is noodzakelijk voor de productie van dit antimicrobiële eiwit. Personen met de laagste concentratie hCAP18 hadden met 4,5 keer significant meer kans om binnen drie maanden te overlijden in vergelijking met patiënten met een hoge concentratie van dit eiwit. Ook leidde een inadequate concentratie van hCAP18 tot een significant verhoogd risico van sepsis (bloedvergiftiging).

Een suboptimale vitamine D-spiegel is gerelateerd aan een lage hCAP18-concentratie en een verhoogde sterftekans bij ernstig zieken. Dit mechanisme verklaart mogelijk eerdere bevindingen waarbij een vitamine D-tekort gerelateerd werd aan een toename van de mortaliteit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen