Vitamine D-tekort bij ernstig zieken

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een inadequate vitamine D-spiegel is gerelateerd aan een verminderde concentratie van het hCAP18 (cathelicidin antimicrobial protein-18) en een verhoogde sterftekans bij ernstig zieke patiënten.

In de periode van 2008 tot 2012 werden 121 ernstig zieken gevolgd die werden opgenomen op een intensive-care afdeling. Tijdens de eerste opnamedag werden in het bloed diverse parameters bepaald waaronder de vitamine D-spiegel en de concentratie van hCAP18.

Van de patiënten had 95% een suboptimale vitamine D-status (<75 nmol/l). De concentratie hCAP18 was gerelateerd aan de vitamine D-status. Vitamine D is noodzakelijk voor de productie van dit antimicrobiële eiwit. Personen met de laagste concentratie hCAP18 hadden met 4,5 keer significant meer kans om binnen drie maanden te overlijden in vergelijking met patiënten met een hoge concentratie van dit eiwit. Ook leidde een inadequate concentratie van hCAP18 tot een significant verhoogd risico van sepsis (bloedvergiftiging).

Een suboptimale vitamine D-spiegel is gerelateerd aan een lage hCAP18-concentratie en een verhoogde sterftekans bij ernstig zieken. Dit mechanisme verklaart mogelijk eerdere bevindingen waarbij een vitamine D-tekort gerelateerd werd aan een toename van de mortaliteit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen