Statinegebruikers eten ongezonder

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen die cholesterolverlagende medicijnen gebruiken - de zogenaamde statines - hebben in de loop van de tijd een hogere inname van calorieën en vetten wat gepaard gaat met een snellere toename van de BMI.

Er werden gegevens gebruikt van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), uitgevoerd in de periode van 1999 tot 2010. Aan deze studie namen bijna 28.000 volwassenen deel. Op verschillende momenten werd aan de deelnemers gevraagd wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten. Tevens werd de BMI gemeten.

In het jaar 1999/2000 was de calorie-inname bij statinegebruikers significant lager dan bij niet-gebruikers (gemiddeld 2000 versus 2179 kcal per dag). In de loop van de jaren werd het verschil in calorie-inname tussen beide groepen steeds kleiner. In de periode 2005/2006 was geen statistisch significant verschil meer tussen beide groepen. In het jaar 2009/2010 was de calorie-inname bij statinegebruikers zelfs met 10% significant hoger dan in de periode 1999/2000. Bij de niet-gebruikers werd geen toename van de calorie-inname gezien. Ook de vetinname nam in diezelfde periode significant toe (met 14%) bij de statinegebruikers, terwijl deze niet veranderde bij de niet-gebruikers. De toename van de BMI was met gemiddeld 1,3 kg/m2 bij de statinegebruikers groter dan bij de niet-gebruikers (gemiddeld 0,4 kg/m2).

In een commentaar op de studie in het tijdschrift JAMA Internal Medicine wordt gesuggereerd dat statinegebruikers geloven dat de tablet compenseert voor slechte eetgewoonten en een sedentaire levensstijl. Daarnaast blijkt nu dat statinegebruikers teveel calorieën consumeren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen