Liever melk dan creamer in koffie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Koffie is een bron van antioxidanten, zoals van flavonoïden. Het Nestlé Research Center in het Zwitserse Lausanne deed een experiment om te kijken in hoeverre melk en suiker van invloed was voor de opname van deze antioxidanten bij het drinken van een kopje koffie.
Het bleek dat eiwitten in de koffiemelk geen negatieve invloed had op de opname van de flavonoïden. Negen gezonde volwassenen dronken zwarte oploskoffie, oploskoffie met volle melk of oploskoffie met suiker en zuivelvrije creamer. De drie soorten koffie bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid flavonoïden.
Uit het bloed dat twaalf uur na het drinken van de koffie bij de proefpersonen was afgenomen, bleek dat het toevoegen van volle melk geen effect had op de opname van chlorogeenzuur, één van de belangrijkere flavonoïden in koffie. Toevoeging van suiker en zuivelvrije creamer leidde tot een lagere piekconcentratie van de flavonoïden in het bloed, in vergelijking met zwarte koffie. Bovendien duurde het ook langer voordat deze piekconcentratie bereikt werd.
Koffie met melk heeft dus geen nadelig effect op de opname van koffie-antioxidanten. Suiker en zuivelvrije creamer lijken wel een negatief effect te hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen