Vitamine B12 oraal meest effectief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Volgens onderzoek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek is orale toediening van vitamine B12 de beste manier om een tekort aan deze voedingsstof op te heffen.
De Friese artsen bekeken wat de meest effectieve manier was om een vitamine B12-tekort te verhelpen. Maar liefst vijf tot tien procent van de Nederlanders heeft een tekort aan deze vitamine. Patiënten met hematologische en neurologische aandoeningen, atrofische gastritis en een tekort aan intrinsieke factor hebben een verhoogd risico.
Uit twee klinische onderzoeken kwam naar voren dat orale suppletie van 1 tot 2 mg per dag de vitamine B12-spiegel even effectief verhoogt als een standaard aanpak door in te spuiten. De minimale effectieve orale dosering bleek tussen de 647 en 1032 mcg per dag te liggen.
De wetenschappers adviseren daarom om patiënten met een vitamine B12-tekort een oraal supplement met 1 mg per dag voor te schrijven. Wanneer mensen moeite hebben dit dagelijkse regiem vol te houden, problemen hebben met slikken of ernstige klinische symptomen ervaren, is parenterale toediening meer geschikt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen