Probiotica-druppels gunstig bij oogontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Behandeling van vernale keratoconjunctivitis (VKC) met oogdruppels waaraan probiotica zijn toegevoegd blijkt klachten als gevolg van deze oogontsteking te verlichten.
VKC is een dubbelzijdige, terugkerende oogontsteking die vooral bij kinderen en jongvolwassenen voorkomt. De klachten kunnen verband houden met allergie en bestaan uit jeuk, tranen, lichtschuwheid, minder zien, afscheiding van slijm en het dichtknijpen van de oogleden.
Aan een pilotstudie namen 6 kinderen met VKC deel. Hun gemiddelde leeftijd was 12 jaar. Aan oogdruppels werd de bacterie Lactobacillus acidophilus toegevoegd. De kinderen gebruikten deze druppels 4 keer per dag gedurende 1 maand. Na 2 en 4 weken werd bepaald hoeveel en welke symptomen aanwezig waren. Daarnaast werd bij 3 kinderen de activiteit van ICAM-1 en TLR-4 bepaald die in verband staan met de ontstekingsreactie.
Na 2 weken bleek het symptoom lichtschuwheid significant afgenomen. Na 4 weken verbeterden significant klachten als jeuk, tranen, zwelling en overmatige doorbloeding van het bindvlies. Daarnaast bleek bij 2 kinderen de activiteit van ICAM-1 en TLR-4 verminderd wat duidt op een klinische verbetering en verminderde ontstekingsreactie.
Aanvullend onderzoek bij een grotere patiëntenpopulatie is noodzakelijk om de resultaten van deze studie te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen