Meditatie tegen reuma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Meditatie vermindert stress, ziekteactiviteit en niet-specifieke ontstekingen bij personen met reumatoïde artritis (RA). Dit zei dr. Elizabeth Pradhan tijdens een congres van Complementary and Integrative Medicine.
Het onderzoek was uitgevoerd onder 63 patiënten met RA. Het begin van het onderzoek duurde acht weken. De helft werd naast de gebruikelijke therapie die ze kregen gevraagd thuis een meditatieprogramma te volgen van zes uur per week. De andere helft, de controlegroep, kreeg alleen de gebruikelijke therapie. Ze bleven allemaal onder controle van een reumatoloog. Gegevens werden verzameld aan het begin van het onderzoek, na twee en na zes maanden.
Na twee maanden was de stress in de meditatiegroep afgenomen met 30% tegen 10% in de controlegroep. Na zes maanden was dit verschil 33% tegen 2%. De ziekteactiviteit, waaronder gevoeligheid van de gewrichten, verschilde niet na twee maanden. Na zes maanden echter was dit in de meditatiegroep met 11% afgenomen tegen 0% in de controlegroep. De niet-specifieke ontsteking was in de meditatiegroep na twee maanden afgenomen met 25% terwijl dit in de controlegroep was gestegen met 8%. Na zes maanden was dit verschil nog groter, 35% afname in de meditatiegroep tegen 11% toename in de controlegroep. Dit komt neer op een verschil van 46% tussen beide groepen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen