Meer chlorofyl en carotenoïden onder invloed van stikstof

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Extra toevoeging van stikstof aan groene postelein leidt tot een significante toename van chlorofyl en carotenoïden in de plant.

Wetenschappers stelden twee soorten postelein (groen en goud blad) bloot aan stikstof in verschillende concentraties (oplossing van 13, 26, 52 of 105 mg per liter water). De planten werden na 45 dagen geoogst.

Hoewel in beide varianten postelein onder invloed van extra stikstof hogere concentraties van chlorofyl en carotenoïden werden bereikt, waren alleen bij de groene soort deze concentraties significant verhoogd. Niet alleen nam het totale carotenoïdengehalte significant toe, ook de concentraties van bètacaroteen, luteïne, neoxanthine, totaal chlorofyl, chlorofyl a en chlorofyl b stegen significant in de groene bladeren van de plant. Door verhoging van de stikstofconcentraties van 13 mg tot 105 mg per liter nam de chlorofylconcentratie met 110% toe naar 144 mg per 100 gram versgewicht. De concentratie van chlorofyl b steeg met 49% en het totale carotenoïdengehalte nam met 45% toe naar 30 mg per 100 gram versgewicht.

Stikstof is een onderdeel van chlorofyl en is van invloed op de groei van planten. Van chlorofyl en carotenoïden zijn gunstige effecten aangetoond op de gezondheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.