Meer kans op cognitieve beperking bij vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met cognitieve beperkingen bij oudere vrouwen in een verzorgingshuis.
Aan de studie namen 752 vrouwen van 75 jaar en ouder deel. Ze werden - afhankelijk van hun vitamine D-status - verdeeld in twee groepen. Hierbij werd een concentratie kleiner dan 25 nmol/L als deficiënt gezien en een waarde van minimaal deze serumspiegel als niet-deficiënt. Een score lager dan 8 op de Pfeiffer Short Portable Mental State Questionnaire (SPMSQ) werd gezien als cognitieve beperking. In de analyse werd gecorrigeerd voor de leeftijd, BMI, aantal chronische aandoeningen, hypertensie, depressie, gebruik van cognitie stimulerende medicamenten, opleidingsniveau, mate van lichamelijke activiteit en de bloedconcentratie van parathyroïdhormoon en calcium.
In vergelijking met vrouwen met een hogere vitamine D-concentratie (in totaal 623) hadden vrouwen met een vitamine D-deficiëntie (in totaal 129) een significant lagere score op de SPMSQ en significant meer kans op een cognitieve beperking. Er werd geen lineair verband gevonden tussen de vitamine D-concentratie en de score op de SPMSQ. Wel bleek de kans op een cognitieve beperking bij een vitamine D-tekort 2 keer zo groot.
Geconcludeerd kan worden dat de vitamine D-spiegel van invloed is op de cognitie van oudere vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen