Meer kans op hersenbloeding met lage EPA-status

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vijfenzestigplussers met een lage concentratie van het omega 3-visvetzuur EPA hebben mogelijk een verhoogde kans op een hersenbloeding.

In de studie werd een vergelijking gemaakt tussen 70 personen die een tot twee maanden eerder een hersenbloeding hadden gekregen en 66 gezonde controlepersonen. In de analyse werd gekeken naar het rookgedrag van de deelnemers, de alcoholconsumptie, het cholesterolgehalte, bloeddruk en de consumptie van groenten en vis. Tevens werd in het bloed de EPA-concentratie en de ratio EPA/AA (arachidonzuur) bepaald.

De 70 personen die een hersenbloeding hadden doorgemaakt dronken significant meer alcohol in vergelijking met de controlegroep. Ook hadden ze een significant hogere onderdruk (diastolische bloeddruk). Daarnaast aten ze minder groenten en hadden ze een lagere EPA-concentratie en een lagere ratio van EPA/AA in het bloed. Wanneer een onderscheid gemaakt werd naar de leeftijd, bleek dat een lage EPA-concentratie een onafhankelijke risicofactor was voor het krijgen van een hersenbloeding bij personen van vijfenzestig jaar en ouder.

De resultaten laten een verband zien tussen de EPA-concentratie en het risico van een hersenbloeding. In vervolgstudies moet dit verband verder onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen