Meer kans op kanker met kunstmatige zoetstoffen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van voeding met kunstmatige zoetstoffen is geassocieerd met een hoger risico op kanker.

Er werden gegevens gebruikt van meer dan 102.000 volwassenen die deelnamen aan de Franse NutriNet-Santé studie. In deze cohortstudie uit de periode 2009 tot 2021 werden de meeste deelnemers gedurende acht jaar gevolgd. Op basis van voedingsdagboeken werd de inname van kunstmatige zoetstoffen geschat.   

Personen met een hoge consumptie van kunstmatige zoetstoffen hadden met 13% significant meer kans op alle vormen van kanker ten opzichte van deelnemers die nauwelijks zoetstoffen binnenkregen. Er werd hierbij gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de BMI, leefstijl en familiaire belasting met kanker. Vooral aspartaam en acesulfaam-K waren gerelateerd aan een hoger kankerrisico met respectievelijk 15% en 13%. Een hoge inname van aspartaam was bovendien in verband gebracht met een 22% hogere kans op borstkanker

Op Scientias, een Nederlandse populairwetenschappelijke nieuwssite, zeggen de onderzoekers dat hun bevindingen betekenen dat de veiligheid van zoetstoffen niet kan worden gegarandeerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen