Meer vitamine A en C, minder kans op astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hogere innames van vitamine A en C met de voeding hebben mogelijk een beschermend effect tegen astma en wheezing, de piepende ademhaling die met een bemoeilijkte uitademing gepaard gaat.
Dat blijkt uit een systematische review van 40 studies waarin de mogelijke verbanden tussen vitamine A, C en E en het optreden van astma werden onderzocht. De review, uitgevoerd door Britse wetenschappers van de University of Nottingham, vond plaats naar aanleiding van de eerdere bevindingen van epidemiologische studies waarbij een mogelijk verband tussen deze vitaminen en de kans op astma werd gevonden.
Uit meta-analyse bleek dat personen met astma significant minder vitamine A met de voeding binnenkregen dan degenen zonder deze aandoening. Ook degenen met ernstige astma bleken ten opzichte van degenen met een milde vorm van deze aandoening een significant lagere vitamine A-inname te hebben. Daarnaast werd gevonden dat het risico van astma groter was naarmate de inname van vitamine C lager was. Dit gold ook naarmate er een lagere bloedspiegel voor vitamine C werd gemeten. Voor vitamine E werden dergelijke verbanden niet gevonden. Echter, ernstige astmapatiënten hadden, vergeleken met degenen met milde astma, wel een significant lagere vitamine E-inname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen