Meeroken verlaagt vitamine C bij kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kinderen met ouders die roken, hebben significant minder vitamine C in het bloed dan kinderen die niet blootgesteld worden aan meeroken. Ook bij geringe blootstelling neemt de concentratie vitamine C in het bloed af.
Aan het onderzoek van dr. Alan Preston van de universiteit van Puerto Rico deden 512 kinderen mee. De kinderen waren tussen de twee en twaalf jaar. De ene helft van deze kinderen werd thuis blootgesteld aan meeroken doordat de ouders rookten, de andere helft niet. Gekeken werd naar de dagelijkse inname van vitamine C door het invullen van een voedselvragenlijst en de concentratie van deze vitamine in het bloed.
Uit het onderzoek bleek dat kinderen die blootgesteld waren aan meeroken, significant lagere concentraties vitamine C in het bloed hadden dan kinderen die niet blootgesteld waren aan meeroken, terwijl de inname van vitamine C in beide groepen gelijk was. Ook bij geringe blootstelling aan meeroken daalde de concentratie vitamine C in het bloed.
De onderzoekers concludeerden dat meeroken de concentratie van vitamine C in het bloed van kinderen verlaagt, zelfs als de blootstelling eraan gering is. Kinderen die meeroken wordt geadviseerd meer vitamine C in te nemen, zij het door middel van vitamine C-rijke voeding of door een voedingssupplement.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen