Megadosis vitamine D bij menstruatiepijn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een megadosis vitamine D kan menstruatiepijn verlichten.

Voor de studie werden 40 vrouwen met menstruatieklachten verdeeld in 2 groepen. De vrouwen in de suppletiegroep kregen eenmalig 300.000 IE vitamine D geïnjecteerd, de vrouwen in de placebogroep kregen een niet-werkzame vloeistof geïnjecteerd. Alle vrouwen hadden voor aanvang van de studie een relatief lage vitamine D-concentratie. Overigens gold dat hoe lager de vitamine D-status, hoe ernstiger de menstruatieklachten.

Na 2 maanden waren de pijnklachten in de vitamine D-groep met gemiddeld 2 punten (op een schaal van 0 tot 10 punten) afgenomen ten opzichte van het begin van de studie. De vrouwen hadden geen pijnstillers meer gebruikt. Daarentegen hadden de vrouwen in de placebogroep geen effect op de injectie en gebruikte nog steeds 40% van hen pijnmedicatie.

Volgens de onderzoekers is het nog onduidelijk of een injectie met een megadosis vitamine D ook een dergelijk effect heeft bij vrouwen met normale bloedspiegels. Daarnaast staat de dosering ter discussie; een dergelijk hoge dosering heeft mogelijk ook nadelige gevolgen. Een dosering van 1000-2000 IE per dag is overigens wel veilig gebleken en is mogelijk ook al zinvol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen