Meisjesbotten steviger met groente en fruit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door het eten van groente en fruit wordt er minder calcium uitgescheiden met de urine. Dit zou de gunstige effecten van deze gezonde voedingsmiddelen op de botopbouw van meisjes in hun vroege puberteit kunnen verklaren.
Dr. Frances Tylavsky van de University of Tennessee in Memphis onderzocht 56 meisjes tussen de acht en dertien jaar. Gedurende één tot twee jaar moesten de meisjes en hun ouders bijhouden wat ze aten op drie verschillende dagen. Met behulp van röntgenfoto’s werd het oppervlak en de mineralendichtheid van alle botten gemeten en in het bijzonder die van het spaakbeen, in de onderarm. Tevens werden er urine en bloedmonsters genomen. In het bloed werd het parathormoon en de 25-OH-vitamine D-spiegel gemeten. In de urine werd de hoeveelheid calcium, natrium en creatinine gemeten.
Na correctie voor leeftijd, body mass index (BMI) en lichamelijke activiteit bleken de kinderen die meer dan drie porties groente en fruit per dag aten, 6% meer botoppervlak te hebben. In het spaakbeen was dit zelfs 8,3% meer. Ze bleken tevens minder calcium uit te scheiden via de urine en minder parathormoon in het bloed te hebben dan de kinderen die minder dan drie porties groente en fruit namen.
Er werd geen verschil gemeten in eiwit en calciuminname tussen de meisjes die iedere dag drie porties aten en de meisjes die minder aten. Ook de lichamelijke activiteit bleek in beide groepen gelijk en was dus ook niet de oorzaak van het grotere botoppervlak in de hogere consumptie groep.
Volgens de onderzoekers krijgen de botten een grotere dichtheid door het gebruik van kalium, bètacaroteen, vitamine C en magnesium. Meer onderzoek is nodig, omdat dit maar een kleine studie was waarbij alleen blanke meisjes van rijke ouders waren onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.