Melatonine tegen stekende hoofdpijn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Stekende hoofdpijn, gekenmerkt door plotseling optredende, minder dan een seconde durende aanvallen, is door inname van indomethacine te bestrijden. Onder de gebruikers neemt op termijn de verdraagbaarheid van het medicijn sterk af. Tot de bekendste bijwerkingen behoren nierklachten en aantasting van maag- en darmwand. Er bestaan voor deze patiënten nauwelijks alternatieven.
Door dr. Todd Rozen van de Michigan Head-Pain and Neurological Institute in Ann Arbor werd de lichaamseigen stof melatonine beproefd als mogelijke vervanger voor het lichaamsvreemde indomethacine. De overweging hiervoor was dat beide stoffen een methoxy-indolkern bezitten.
Patiënt 1, een 38-jarige vrouw, kon de dagelijkse inname van indomethacine niet meer verdragen. Bovendien bleek de werkzaamheid beperkt, het middel resulteerde in 25% vermindering van de tien tot achttien aanvallen per dag. Gestart werd met 12 mg melatonine voor het slapen gaan. Op deze dosis bleef zij bij controle na twee maanden pijnvrij.
Patiënt 2, een 23-jarige vrouw met een voorgeschiedenis van kortdurende, zeer hevige aanvallen van stekende hoofdpijn, kon vanwege trombosemedicatie niet behandeld worden met indomethacine. Begonnen werd met 6 mg melatonine. Na zes dagen werd gestopt en keerden de aanvallen weer terug. Een dosisregime van 9 mg melatonine \'s avonds ingenomen, deed de verschijnslen verdwijnen. Na vier maanden was zij nog altijd pijnvrij.
Patiënt 3, een 52-jarige vrouw die al jaren leed aan aanvallen van stekende hoofdpijn gebruikte hiervoor 75 mg indomethacine tweemaal daags, maar na hiermee stoppen keerden de aanvallen terug. Zij ging over op 3 mg melatonine voor het slapen en bleef bij controle na twee maanden pijnvrij.
Rozen doet de aanbeveling in geval van ernstige stekende hoofdpijn te starten met 3 mg melatonine en te bezien wat de resultaten zijn na vier dagen. Indien nodig kan na telkens vier dagen de dosis met 3 mg worden verhoogd tot een limiet van 24 mg per dag. Opgemerkt wordt dat de hoogste veilige dosis van melatonine niet bekend is.
Melatonine is in Nederland niet vrij verkrijgbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen