Melatonine tegen veroudering

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Melatonine gaat mogelijk veroudering tegen dankzij de ontstekingsremmende en antioxidatieve werking. De resultaten van een nieuwe studie bij muizen laten zien dat ontstekingsprocessen mede ten grondslag liggen aan veroudering.
In de studie werden zowel mannelijke als vrouwelijke muizen van 5 en 10 maanden oud gebruikt. Het bloedplasma van de muizen werd onderzocht op de hoeveelheid stikstofoxide, pro-inflammatoire en anti-inflammatoire cytokinen. Uit de resultaten bleek een toename van ontstekingsprocessen te ontstaan bij het ouder worden. Zo nam de hoeveelheid stikstofoxide, en de pro-inflammatoire cytokinen IFN-gamma en TNF-alpha toe en nam de hoeveelheid IL-2 af.
Na toediening van melatonine bij muizen in de leeftijd van 1 tot 10 maanden oud, bleek de hoeveelheid stikstofoxide en de pro-inflammatoire cytokinen te dalen tot het niveau zoals dat bij muizen in de leeftijd van 5 maanden werd gevonden. Ook de hoeveelheid anti-inflammatoire cytokinen nam af na behandeling met melatonine.
Geconcludeerd kan worden dat melatonine een belangrijke rol speelt in het verouderingsproces.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen