Melk goed voor de botten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen die tijdens hun jeugd weinig melk drinken, hebben op volwassen leeftijd minder botmassa en een grotere kans op botbreuken.
Dit concludeert dr. Heidi Kalkwarf van het Children\'s Hospital Medical Center in Cincinnati, Ohio.
Van 3251 blanke vrouwen die ouder waren dan twintig jaar en meededen aan het third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) werd de botdichtheid van de heup gemeten. Er werd verder nagegaan of ze na hun dertiende fracturen van de heup, ruggengraat of onderarm hadden gehad, of dat ze na hun vijftigste een botbreuk door botontkalking hadden opgelopen. Aan de vrouwen werd tevens gevraagd hoeveel melk ze hadden gedronken in hun jeugd. Er werd rekening gehouden met gewicht, lengte, leeftijd, de overgang en gebruik van oestrogenen, lichamelijk activiteit, roken en de inname van calcium.
Het bleek dat bij vrouwen tussen de 20 en 49 jaar de hoeveelheid mineralen in het bot 5,6% lager was bij degenen die minder dan één glas melk per week hadden gedronken dan bij degenen die meer dan één glas melk per dag hadden gehad. Het lage gebruik van melk gedurende de puberteit liet een afname zien van 3% in de hoeveelheid mineralen en in de dichtheid van het bot.
Bij vrouwen ouder dan 50 jaar was er geen relatie tussen de hoeveelheid melk die ze gedronken hadden in hun jeugd en de botdichtheid of hoeveelheid mineralen in het bot. Wel werd duidelijk dat door het weinig drinken van melk in de jeugd de kans op botbreuken twee keer zo groot werd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen