Mentaal effect van glycemische lading

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Maaltijden met een beperkte Glycemische Lading (GL) leiden tot een betere cognitie en stemming. Dit werd aangetoond bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Al eerder werd eenzelfde resultaat gezien bij jongere personen. De GL zegt niet alleen iets over de snelheid waarmee de glucosespiegel stijgt na inname van bepaalde voedingsmiddelen (Glycemische Index), maar houdt ook rekening met de geconsumeerde hoeveelheid koolhydraten.

Er namen 155 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 45 tot 80 jaar deel aan de studie. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen een ontbijt dat gebaseerd was op glucose, sucrose of isomaltulose. Isomaltulose is een disaccharide die geproduceerd wordt door bacteriële fermentatie van sucrose. Het is een natuurlijk bestanddeel van honing, heeft een zoete smaak en heeft een lage GL. Isomaltulose wordt vier tot vijfmaal langzamer in het lichaam opgenomen dan suiker en zorgt zodoende voor een gelijkmatige energievoorziening. In het onderzoek werden 30, 105 en 195 minuten na het ontbijt testen afgenomen waarbij de cognitie en de stemming werden bepaald.

Bij personen met een goede glucoserespons werd een betere stemming en een beter episodisch geheugen (geheugen voor gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden) en werkgeheugen vastgesteld onder invloed van het laag glycemisch ontbijt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.