Mentholgeur mogelijk bij Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling aan een mentholgeur verbetert het leervermogen van muizen met de ziekte van Alzheimer.

Voor het experiment werden muizen gebruikt met de ziekte van Alzheimer. Het betrof muizen met een normaal werkend immuunsysteem alsook immuun-gecomprimeerde muizen. Een deel van de muizen werd iedere maand gedurende een week blootgesteld aan menthol. De totale interventieperiode bedroeg zes maanden. 

Mentholinhalatie verbeterde de cognitie van muizen met een goed werkend immuunsysteem, maar niet bij muizen met immuunsuppressie. De verbetering ging gepaard met een verminderde expressie van de ontstekingsstoffen IL-1β en IL-6 in de prefrontale cortex van het brein van de muizen. Dit effect werd echter niet gezien bij muizen waarbij het reukvermogen was aangetast. De verbetering van de cognitie ging bovendien gepaard met een afname of verminderde werking van regulatoire T-cellen (Tregs). Tregs onderdrukken de immuunrespons.

De resultaten suggereren een interactie tussen het reukorgaan, het immuunsysteem en het brein. De immuunstimulerende geurstof menthol blijkt een gunstig effect te hebben bij muizen met Alzheimer.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen