Met lage foliumzuur mogelijk hyperactiviteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een lage foliumzuurstatus aan het begin van de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van de foetus en tot het ontstaan van hyperactiviteit en aandachtsproblemen in de kindertijd.
Tijdens de prospectieve cohortstudie werd in de veertiende week van de zwangerschap de foliumzuurconcentratie in de rode bloedcellen bepaald. Daarnaast werd de foliumzuurinname uit voeding en supplementen vastgesteld aan het begin en einde van de zwangerschap. Bij het pasgeboren kind werd de hoofdomtrek en het lichaamsgewicht gemeten. Van 100 moeders werden gegevens verkregen met betrekking tot gedragsproblemen van het kind op een gemiddelde leeftijd van 8,75 jaar.
Een lage foliumzuurconcentratie en -inname in de vroege zwangerschap leidde tot een toename van hyperactiviteit en concentratieproblemen in de kindertijd. Een hoge foliumzuurstatus bleek verband te houden met een toename van de hoofdomtrek van het pasgeboren kind en een vermindering van gedragsproblemen. Het rookgedrag en alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap was niet van invloed.
Hoewel de resultaten nog summier zijn wijzen ze erop dat een lage foliumzuurstatus in de zwangerschap kan leiden tot hyperactiviteit en aandachtsproblemen bij het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen