Agressief door ontstekingen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De aanwezigheid van ontstekingsreacties in het lichaam lokt mogelijk agressie uit.

De studie werd uitgevoerd bij 197 lichamelijk gezonde mannen en vrouwen die niet verslaafd waren aan drugs en in de voorbijgaande maand geen medicatie hadden gebruikt. Van de deelnemers waren er 69 gediagnosticeerd met een periodieke, explosieve stoornis die gekenmerkt wordt door ernstige woede-uitbarstingen die niet in verhouding staan tot de uitlokkende factoren. Nog eens 61 personen hadden een stemmings- of persoonlijkheidsstoornis (volgens de DSM-IV gediagnosticeerd als zogenaamde axis-1 en -2 stoornissen). De overige personen waren psychisch gezond. In het bloed werden de concentraties van CRP en interleukine-6 (IL-6) gemeten als maat voor ontstekingsreacties.

De concentraties van CRP en IL-6 waren significant hoger bij personen met de periodieke, explosieve stoornis in vergelijking met de psychiatrische patiënten en gezonde personen. Daarnaast bleek de hoogte van beide waardes gerelateerd aan de mate van agressie en het agressief gedrag van de deelnemers in het verleden.

De resultaten suggereren dat ontstekingsreacties een direct effect hebben op agressief gedrag. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen