Grapefruitsap verbetert bloedvatfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Flavanonen uit grapefruit veranderen de expressie van genen die onder andere betrokken zijn bij het tegengaan van inflammatie en het verbeteren van de vasculaire functie.

Aan de studie namen 48 postmenopauzale vrouwen deel. Ze kregen gedurende zes maanden dagelijks grapefruitsap dat van nature rijk is aan flavanonen of een placebodrank zonder deze bioactieve stoffen. Vervolgens werd het effect van de drankjes op de expressie van genen en microRNA in perifere bloed mononucleaire cellen (PBMC-cellen) onderzocht. Tot de PBMC-cellen worden alle bloedcellen bedoeld met een ronde celkern. 

De consumptie van flavanonrijk grapefruitsap veranderde de expressie van genen en microRNA die betrokken zijn bij de regulatie van diverse cellulaire processen. Het betreft processen die een rol spelen bij inflammatie, immuunrespons, celadhesie, celmobiliteit en de vasculaire functie. 

Flavanonen uit grapefruitsap beschermen de bloedvaten. De bevindingen ondersteunen de resultaten van eerdere studies waaruit blijkt dat flavanonen uit grapefruit arteriële stijfheid verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen