Effect visvetzuren via hypothalamus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega 3-visvetzuren hebben een gunstig effect op het lichaamsgewicht. Een recente rattenstudie toont dat de vetzuren dit effect mogelijk bewerkstelligen door beïnvloeding van het enzym adenosine monofosfaat geactiveerd kinase (AMPK) in de hypothalamus. AMPK is van invloed op de eetlust.

De ratten werden in groepen verdeeld en kregen gedurende zes weken standaardvoeding (controlegroep), voeding rijk aan omega 3-visvetzuren of voeding rijk aan verzadigde vetzuren afkomstig van reuzel. In alle groepen was het totaal aantal kilocalorieën gelijk. In de hypothalamus werd de activering van AMPK gemeten. Tevens werden de concentraties van de ontstekingsmarkers TNF-alfa en IKK-bèta bepaald.

Bij ratten die voeding kregen met veel verzadigde vetzuren was er sprake van een verhoogde activering van AMPK, een toename van inflammatie en oxidatieve stress in de hypothalamus. In de groep ratten die voeding rijk aan omega 3-visvetzuren kreeg, werd geen verschil gezien in deze parameters ten opzichte van ratten in de controlegroep. Ook hadden deze ratten ten opzichte van de ratten op het reuzeldieet minder gewichtstoename en insulineresistentie

De resultaten suggereren dat substitutie van verzadigd vet door omega 3-visvetzuren in de voeding het lichaamsgewicht gunstig kan beïnvloeden door effecten in de hypothalamus.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen