Coënzym Q10 samen met amitriptyline?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een dysfunctie van de mitochondriën kan ten grondslag liggen aan een depressie. Behandeling met het veelgebruikte antidepressivum amitriptyline kan dit verergeren.

Om de mitochondriële toxiciteit van amitriptyline vast te stellen werd bij gezonde personen en depressieve patiënten - al dan niet behandeld met amitriptyline - de concentratie van coënzym Q10 en ATP gemeten. Tevens werd in bloedcellen de oxidatieve schade en de concentratie van mitochondriën bepaald.

Bij depressieve personen die geen behandeling met amitriptyline kregen was de concentratie van coënzym Q10, ATP en mitochondriën minder dan bij gezonde personen, terwijl de vetzuurperoxidatie duidelijk was toegenomen. Bij personen die met de antidepressivum behandeld werden, waren deze symptomen nog sterker aanwezig.

De resultaten suggereren dat een dysfunctie van de mitochondriën mogelijk ten grondslag ligt aan depressies en kan verergeren onder invloed van amitriptyline. Suppletie met coënzym Q10 kan mogelijk bijwerkingen van amitriptyline verminderen bij depressieve patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen