Leucine ter preventie van sarcopenie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het aminozuur L-leucine kan zinvol zijn voor ouderen ter preventie van leeftijdsgerelateerde afname van de spiermassa (sarcopenie).

Voor de meta-analyse werden de medische databanken Medline, Cochrane, Embase en Google Scholar doorzocht. Er werden studies geselecteerd waarbij het effect van leucinesuppletie op de spiermassa en het spiermetabolisme bij ouderen was onderzocht. Er werden in totaal negen studies geanalyseerd waarvan in vijf studies gedurende minimaal tien dagen gesuppleerd werd. In vier studies werd het effect van eenmalige suppletie onderzocht.

Wanneer alle resultaten bij elkaar werden gevoegd bleek dat in de leucinegroep de synthese van spiereiwitten significant met 8% toenam in vergelijking met de controlegroep. Er werd geen verschil gezien tussen beide groepen wat betreft de vetvrije lichaamsmassa en de vetvrije massa van de benen.

De onderzoekers suggereren dat suppletie met L-leucine zinvol is ter preventie van sarcopenie, omdat het de synthese van spiereiwitten stimuleert. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen